Home » Nieuws » Woningcorporatie De Woonplaats test nieuw type warmtepomp

Woningcorporatie De Woonplaats test nieuw type warmtepomp

20 december 2018

Een nieuw type warmtepomp, die in Nederland nog niet op de markt is, maakt het gasloos maken van een woning goedkoper. Het water in de cv-installatie wordt door de pomp namelijk verwarmd tot 60 graden. Bij de huidige generatie warmtepompen is dat doorgaans 35 tot 40 graden. Woningcorporatie De Woonplaats in Enschede test hem.

Woningen die met die lage temperatuur verwarmd worden, hebben een stevig en duur pakket aan isolerende maatregelen nodig om het huis ook bij vorst warm te krijgen. Het gaat dan om onder meer extra muurisolatie, driedubbelglas, speciale radiatoren of vloerverwarming. Bij de pomp die De Woonplaats nu test, in een jaren 60 huurwoning is dat allemaal niet nodig. Wel is de woning voorzien van dakisolatie en dubbel glas. Daarmee is het een zogenoemde 'label B-woning' geworden.

Hoge verwachtingen

Fabrikant Mitsubishi stelde in Nederland vijf van de nieuwe ketels beschikbaar. De proef is voor De Woonplaats van belang voor het verduurzamen van haar woningbestand. De test is ook interessant voor particuliere woningeigenaren, want vroeg of laat moeten ook hun huizen gasloos gemaakt worden. Voor oudere woningen - en veel woningen in Nederland zijn van voor 1990 - kan dat alleen met hoge kosten wanneer zou worden gebruikgemaakt van een lage temperatuurpomp. Of het kan gewoon niet.

Maar met de warmtepomp die nu getest wordt dus wel. Althans, dat is de verwachting. Barry Top van De Woonplaats is enthousiast over de mogelijkheden. "De buitenunit is bijzonder stil. Je hoort 'm eigenlijk nauwelijks", zegt hij. Voor geïnteresseerde particulieren: de pomp zal circa 15.000 euro gaan kosten, inclusief montage, schat Top. "Maar ik denk dat de prijs wel flink omlaag zal gaan op de wat langere termijn." Wat de terugverdientijd is, hangt sterk af van het energieverbruik van een huishouden en hoe goed de woning is geïsoleerd.

Bron en foto: Topics ©Copyright: CeesElzenga/hetoog.nl