Home » Nieuws » Waternet wint biogas terug uit nieuwbouwwijk Amsterdam-Noord

Waternet wint biogas terug uit nieuwbouwwijk Amsterdam-Noord

20 december 2017

Waternet gaat bij een ark in Buiksloterham (Amsterdam-Noord) biogas en meststoffen terugwinnen uit ontlasting en urine. Het gaat om een innovatief pilotproject waarmee bespaard moet worden op water en energie. Normaal gaat deze urine en ontlasting naar de rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied.

Het gaat in totaal om 600 woningen die worden aangesloten op een zogenaamd vacuümriool dat alle afvalstoffen transporteert naar een betonnen ark in het Johan van Hasseltkanaal. Op dat drijvende grondstoffenstation worden fosfaat en biogas gewonnen uit de poep- en plasstroom, in jargon 'zwart water' genoemd.

Animatie: hoe werkt het?

Vacuümtoilet

Vacuümtoiletten zie je vaak in vliegtuigen en cruiseschepen. Ze zien er aan de buitenkant normaal uit, dus geen aluminium pot. Het geluid is wel anders. En ze gebruiken maar 1 liter water bij het spoelen. Hierdoor is het zwarte water dikker dan bij een normaal toilet. Bewoners met een vacuümtoilet verbruiken minder drinkwater.


nieuwe sanitatie vacuumtoilet

 

Twee riolen naast elkaar

Voor het zwarte water uit de toiletten legt Waternet een vacuümriool aan. In de woningen in Buiksloterham komen aparte vacuümleidingen voor het vacuümtoilet. Een vacuümriool kan het dikkere zwarte water goed afvoeren. De extra afvoer maakt de aanlegkosten hoger dan normaal. Maar deze kosten verdienen zichzelf terug. Ten eerste door de besparing op drinkwater. Ten tweede door de woning te verwarmen met warmte uit grijs water.

Een normale rioolleiding is 11 cm dik. Een vacuümleiding is maar 6,3 centimeter dik. Deze neemt dus minder ruimte in. Vacuümleidingen liggen ook minder diep in de grond. Verder komt er bij een lek geen afvalwater in de bodem terecht.

Het vacuümriool vervoert het zwarte water naar een tank (vergister) in de wijk. Deze haalt schadelijke stoffen uit het water en maakt biogas. Dit gas kun je omzetten in elektriciteit. Ook kunnen auto’s erop rijden. Verder halen we fosfaat uit het zwarte water. Fosfaat is een van de belangrijkste meststoffen om voedsel te maken. Er is weinig hiervan op aarde.

Riool voor grijs water

Het bestaande riool zamelt grijs water in. Grijs water is warm: gemiddeld ruim 25 graden. In het bestaande riool gooit Waternet deze warmte weg, wat Waternet ongeveer € 300 per huishouden per jaar kost. Nu kan deze warmte teruggewonnen worden. Door per huizen- of appartementenblok een warmtewisselaar te koppelen aan een warmte-koude opslag wordt de warmte uit grijs water gehaald en terug naar de huizen gebracht. 

 

waternet infographic

 

Bronnen: Waternet/ Parool