Home » Nieuws » Vastgoedsector lanceert modelcontract energielabel C-verplichting

Vastgoedsector lanceert modelcontract energielabel C-verplichting

07 juni 2019

Vanaf 1 januari 2023 moeten de meeste kantoren die groter zijn dan 100 m2minimaal energielabel C hebben. In een situatie dat er sprake is van een huurder en verhuurder is het zinvol dat beide partijen afspraken maken over het energielabel. De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) stelde hiervoor modelclausules op. De modelclausules kunnen als basis dienen voor overeenkomsten tussen huurders en verhuurders om te verduurzamen.

Voor verhuurders en huurders is het belangrijk dat hun gebouw aan de energielabel C-verplichting voldoet. Gebeurt dat niet op tijd, dan kan het gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor. In veel gevallen hebben beide partijen een rol om aan de verplichting te voldoen. Vandaar dat de ROZ de verplichting heeft opgenomen in modelclausules als onderdeel van huurovereenkomsten.

Modelclausule voor meerdere situaties

De modelclausules spelen in op verschillende situaties. Zo is er niet alleen een clausule voor gebouwen met een energielabel dat minder is dan C (energie-index 1,3 of slechter). Er is ook een clausule om tijdens de huurovereenkomst verder te verduurzamen naar bijvoorbeeld energielabel A. De modelclausules zijn ook toepasbaar op andere gebouwen dan kantoren.

Breed draagvlak voor modelclausule Energielabel C

Vastgoed Belang is een van de betrokken partijen die de clausules heeft helpen opstellen. Volgens de vereniging van vastgoedbeleggers heeft de markt behoefte aan het maken van goede contractuele afspraken over verduurzaming. De modelclausules zijn breed gedragen en dat helpt, stelt directeur beleid Co Koning. Want daarmee ligt er iets stevigs op tafel voor besprekingen tussen verhuurders en huurders. Zij bepalen onderling wie welke maatregelen neemt en hoe ze de kosten delen.

Meer weten?

De modelclausules met handleiding zijn te vinden op de website van ROZ. Weten of uw kantoor aan Energielabel C moet voldoen? Kijk dan op rvo.nl/energielabelc.

 

Foto: Flickr / Graham Shaw