Home » Nieuws » Terugblik op succesvol Verduurzamingscongres van Vastgoed Belang (+presentaties!)

Terugblik op succesvol Verduurzamingscongres van Vastgoed Belang (+presentaties!)

08 november 2018

Op woensdag 7 november 2018 werd het Verduurzamingscongres van Vastgoed Belang georganiseerd. Een viertal sprekers betraden het podium in Harderwijk en spraken de meer dan 250 aanwezigen toe over het verduurzamingsvraagstuk. Hieronder een korte uiteenzetting van de middag. De presentaties van de gastsprekers zijn voor leden van de vereniging Vastgoed Belang onderaan dit bericht te vinden.

Sprekers Duurzaamheidscongres

 

Bert van Dorp, bouwfysicus

Bert van Dorp nam de vastgoedbeleggers mee in de wereld van do’s en don’ts bij isoleren en ventileren bij verduurzaming van bestaande woningen. De leden kregen een recept voor no-regret maatregelen. Verder ging hij onder andere in op het feit dat verduurzamen begint met het terugdringen van de energievraag. De bouwfysicusvertelde dat het heel eenvoudig lijkt, maar als het ondeskundig gebeurt het heel makkelijk  tot heel andere problemen leiden zoals vocht en schimmel. Dat is slecht voor de gezondheid en soms desastreus voor de constructie van een gebouw. “Daarom is  ventilatie net zo belangrijk als isolatie”, benadrukte hij.

 

Bram Bos eigenaar Polderhuis

Een monument van het gas af? Het kan! Hoe dat op verrassend onconventionele wijze in stappen is gedaan vertelde Bram Bos. Hij was de tweede spreker op het Verduurzamingscongres en is eigenaar van een inmiddels gasloos monument (Polderhuis) in de Amsterdamse Pijp.

 

Peter Wagener, managing director van Business Development Holland (BDH)

Vooral bij bestaande bouw zal zelfs na goed isoleren nog energie nodig zijn om een woning comfortabel warm te houden. Hoe dat nu of in de toekomst gedaan kan worden, legde Peter Wagener uit.

 

Pieter van Alphen, directeur Techneco

De laatste spreker op het Verduurzamingscongres van Vastgoed Belang was Pieter van Alphen. De directeur van Techneco gaf zijn visie op wat we van een warmtepomp mogen verwachten en legde onder andere uit wanneer een warmtepomp rendabel is.

 

Een uitgebreid verslag van het Verduurzamingscongres van Vastgoed Belang is te vinden in Steengoed magazine 4, 2018. Deze verschijnt begin december.

Presentaties en stappenplan

De presentaties in PDF vindt u hieronder. Die van Bram Bos en Pieter van Alphen zijn samengevoegd. Meer informatie over energie besparen is te vinden op deze website Hier vindt u ook een Stappenplan Verduurzaming, die één van de sprekers aanhaalde.


Presentatie Bert van Dorp

Presentatie Peter Wagener

Presentatie Bos en Van Alphen (samengebundeld)