Home » Nieuws » Programma Radar over te dure stadswarmte en herziening van de Warmtewet (video)

Programma Radar over te dure stadswarmte en herziening van de Warmtewet (video)

26 september 2017

Programma Radar besteedde aandacht aan de vele consumentenklachten over “te dure stadsverwarming”.
In het kort enkele cijfers:

  • Circa 600.000 huishoudens in Nederland zijn aangesloten op blok – of stadsverwarming
  • De aanleg en het beheer van deze warmtenetten is in handen van de energieleveranciers, vaak de “grote 3”: Nuon, Eneco of Essent.
  • De meeste consumenten zijn in de praktijk tientallen tot honderden euro’s per jaar duurder uit met stadswarmte in plaats van een gasaansluiting, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Easyswitch. Het verschil zit hem vooral in het vastrechttarief dat afgerekend moet worden, zie hiervoor de onderstaande prijsvergelijking van Easyswitch. Radar sprak enkele bewoners in Almere die aangeven €178 tot €358 per jaar meer te betalen dan hun situatie voorheen bij een gelijk gasverbruik/vergelijkbaar stookgedrag.

Schermafdruk 2017 04 12 13.12.59

 

 

Een ander knelpunt is dat de overstap naar een andere leverancier of een andere manier van verwarmen op dit moment niet mogelijk is. Binnen de oude Warmtewet worden de energieleveranciers door de rechter in het gelijk gesteld.

Herziening Warmtewet

Bij de aanstaande herziening van de Warmtewet, te verwachten in 2018, zullen leveranciers hun kostenstructuur duidelijk op de rekening moeten vermelden. Een tweede herziening houdt in dat huishoudens met stadsverwarming  - bij vergelijkbaar stookgedrag - niet meer betalen dan huishoudens met een gewone gasaansluiting. Dit wordt ook wel het 'niet meer dan'-principe genoemd.

Lees het dossier Warmtewet bij Samen Energie Besparen.nl >>

Bron: Radar Avro Tros

Foto: Easy Switch