Home » Nieuws » Onderzoek: 'Miljardenproject slimme meter mislukt'

Onderzoek: 'Miljardenproject slimme meter mislukt'

23 november 2016

enecotoon

De slimme meter moet tot gemiddeld 3,5 procent energiebesparing leiden. Maar feitelijk besparen huishoudens nog geen 1 procent met een slimme meter, blijkt uit onderzoek van het PBL. 

De ambities zijn groot: in 2020 moet in elk Nederlands huis een slimme meter hangen. Het doel van deze operatie is energiebesparing, maar dit valt dus in de praktijk erg tegen. Daarmee kan Nederland haar doelstellingen omtrent de slimme meter ook terugdraaien. Stel dat elk huishouden 3,5 procent op haar energierekening zou besparen, dan komt het in totaal neer op een besparing van 10 petajoule. Dat is 10 procent van de doelstelling uit het SER Energieakkoord om in 2020 100 petajoule te besparen ten opzichte van 1990.

De kosten van de uitrol worden geraamd op 3,3 miljard euro. Bij een besparing van 3,5 procent zouden de baten rond de 4,1 miljard euro liggen. Dat valt nu miljarden euro's lager uit. In ongeveer een kwart van alle Nederlandse huizen hangt nu een slimme meter.

Waarom vallen de resultaten tegen? Volgens PBL ligt dat aan de gebrekkige terugkoppeling die energiebedrijven aan hun klanten. Emn doordat huishoudens beperkt investeren in slimme energiemanagers als de Toon en de Nest, gaat er de komende jaren weinig meer bespaard worden dan de huidige 1 procent, verwacht het PBL.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ervoor gekozen een display met de slimme meter mee te leveren. Het effect op energiebesparing is daar vastgesteld op gemiddeld circa 3 procent. Het is reëel om te verwachten dat verdere penetratie van in-home displays ook in Nederland een besparing van minimaal 3 procent kan opleveren, aldus het PBL.

Bron: Ensoc