Home » Nieuws » Onderzoek: 45 procent van nieuwbouwwoningen krijgen een ‘ouderwetse’ gasketel

Onderzoek: 45 procent van nieuwbouwwoningen krijgen een ‘ouderwetse’ gasketel

07 februari 2018

Dit bericht verscheen eerder op Platform Duurzame Huisvesting

De aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouwwoningen vervalt, zo besliste de Tweede Kamer op donderdag 25 januari. Een besluit dat drastische gevolgen heeft voor de bouw- en installatiesector. Uit onderzoek van online trendwatcher Bouwtrend blijkt namelijk dat ruim 45 procent van alle nieuwbouwwoningen nog altijd wordt verwarmd met een gasketel. Deze informatie is gebaseerd op analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 64.000 woningen in 2017 en 2018.

Bouwtrend aandeel verwarmingssystemen

Wel minder CV-ketels dan vorig jaar

Ondanks het grote aandeel CV-ketels op dit moment is de populariteit van dit verwarmingssysteem tanende. Vorig jaar lag het aandeel gasketels in de nieuwbouw nog boven de 45 procent. Voor woningen die dit jaar gebouwd worden, is dit aandeel gedaald tot iets onder de 40 procent. Bouwtrend vergeleek de landelijke inzet van CV-ketels met de gasloze varianten in nieuwbouwwoningen. Groei duurzame verwarmingssystemen De neergang van het aandeel gasketels wordt vooral opgevangen door de groei van warmtepompen en externe warmtelevering, zoals stadsverwarming. Met name appartementencomplexen worden steeds vaker aangesloten op een extern warmtenet. Voor de verwarming van grondgebonden woningen, zoals rijwoningen en vrijstaande woningen, wordt daarentegen steeds vaker gekozen voor een warmtepomp.

Energieprestatieberekeningen

Deze trend wordt waargenomen bij analyse van de energieprestatieberekeningen die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen. In deze berekening staat gedetailleerd aangegeven hoe goed de woning is geïsoleerd en hoe de woning wordt verwarmd. In 95 procent van de gevallen stelt de bouw- en installatiesector deze berekening op met gespecialiseerde software van DGMR of Uniec 2. De informatie uit deze berekeningen is opgenomen in Bouwtrend. Hierdoor kunnen onderbouwde uitspraken worden gedaan over de trends en ontwikkelingen in de Nederlandse nieuwbouwsector.

Bronnen: DGMR / Platform Duurzame Huisvesting
Beeld: Bouwtrend - aandeel verwarmingssystemen: DGMR / Bouwtrend