Home » Nieuws » Interview - Lid Vastgoed Belang verduurzaamt jaren ’30 hoekwoning in Tilburg: ‘Huurders in de rij’

Interview - Lid Vastgoed Belang verduurzaamt jaren ’30 hoekwoning in Tilburg: ‘Huurders in de rij’

30 mei 2018

Interview door: Wesley Verboom

Sinds het aantreden van het kabinet Rutte III is vastgesteld dat de bouwsector de sector is, waarbinnen de minste resultaten zijn geboekt als het op verduurzaming aan komt. Mede daarom heeft vastgoed Belang in 2018 een Taskforce Duurzaamheid ingesteld. Een lid van Vastgoed Belang vertelt op deze pagina over het verduurzamen van een jaren ’30 hoekwoning naar energielabel A. Dit is deel één van een drieluik over verduurzamen.

Wat was de uitdaging?

“We hadden een jaren ’30 hoekwoning in Tilburg, met energielabel G, gestript en helemaal opnieuw opgebouwd. Alleen de schil van de woning is blijven staan. Doordat de voormalige huurder de woning verliet, was het een uitstekend moment om de woning ingrijpend te renoveren en te verduurzamen, zodat die weer toekomstbestending wordt. Een voordeel was dat de woning geen monument of beschermd stadsgezicht was. Daardoor waren wij aan minder regels gebonden.”

Er zijn veel alternatieven voor het verduurzamen van een woning. Hoe bent u te werk gegaan?

“Omdat de woning leeg stond, konden we meteen de verbouwing grondig aanpakken. Het begon met het gegeven dat de kozijnen en ramen moesten worden vervangen. Verder waren de muren zo erg versleten, dat die moesten worden gestukadoord. Het bovenstaande hadden we kunnen doen voor een derde van de kosten, maar hierdoor zouden we het huis over een aantal jaar weer moeten aanpakken. Dan is het voordeliger om dit direct goed te doen en linksom of rechtsom: we moeten verduurzamen, de overheid verplicht dat.”

Welke opties kwam u tegen?

Met een lach: “Ontzettend veel, maar gevelisolatie viel bijvoorbeeld direct af omdat we niet van buitenaf mochten isoleren in verband met de welstandseisen. Ook zonnepanelen en een warmtepomp kwamen voorbij. Voor zonnepanelen hebben wij niet gekozen, omdat de huidige salderingsregeling in 2023 afloopt en het huidige kabinet nog geen besluit heeft genomen over verlenging van de regeling. Een warmtepomp, we spreken hier over 2015, viel af omdat in mijn ogen de techniek in alle gevallen nog niet toereikend en was erg duur. Ik ben van mening dat er over een aantal jaar een beter alternatief komt of dat de prijs in het komende decennium enorm daalt, zoals bij mijn led- of smart-TV.”

Wat heeft u als eerst aangepakt?

“We zijn begonnen met het plaatsen van nieuwe onderhoudsarme kunststofkozijnen en HR+++ glas, daarna hebben we de muren aangepakt. Doordat er geen spouwmuur was en we niet de woning van buitenaf mochten isoleren, moesten het van binnenuit. Dat hebben we gedaan door de muren te strippen en te voorzien van isolatie. Vervolgens is het dicht gemaakt met gipsplaten en gestukt. De vloer is ook opengebroken en geïsoleerd met steenwol. Hiermee is eveneens het dak geïsoleerd. Tussendoor is ook nog de meterkast en wat elektra vernieuwd. Tenslotte is ook de oude cv-ketel vervangen door een HR++ cv-ketel.”

Kwam u tijdens de renoveren nog onverwachtse dingen tegen?

“Die kom je altijd tegen. Bij ons moest bijvoorbeeld de badkamer worden weggehaald, omdat we het huis anders niet konden isoleren. De badkamer zat namelijk tegen de ‘open kant’ van de hoekwoning aan. Dat zijn dingen waar je vooraf niet direct bij stilstaat.”

Wat heeft het u opgeleverd?

“Voor ik die vraag wil beantwoorden, wil ik nog eens benadrukken dat ik het comfort van de huurder belangrijk vind en ik de woning nog decennia wil verhuren. Persoonlijk heeft het mij opgeleverd dat de WOZ-waarde flink is gestegen (vooral handig bij verkoop, red.) en de woning razendsnel is verhuurd. Er waren een stuk meer belangstellenden dan voorheen. In financiële zin ben ik van de verduurzaming, waarvoor in Tilburg geen subsidie beschikbaar was, niet direct beter geworden, maar dat was ook niet het doel. De verbouwing heeft zo’n 65.000 euro gekost en het bedrag om het huis op te knappen, konden wij maar beperkt doorberekenen in de huurprijs. In Tilburg is het namelijk geen Amsterdam. In deze regio moet je denken aan een huurprijs net boven de liberalisatiegrens. Dus van zo’n 800 euro,- per maand. Probeer dus te voorkomen dat de totale kosten (aankoopprijs + verbouwing) niet boven de marktwaarde uitkomen.”

Heeft u nog tips wanneer een lezer een woning wil gaan verduurzamen?

“Loop niet voor de muziek uit, want de techniek staat nog in de kinderschoenen en de regie ontbreekt bij de overheid (zie kader, red.). Maar het vervangen van enkel en/of dubbelglas naar HR++ glas kan een goede eerste stap zijn. Het hoeft niet direct groots, je kunt ook klein beginnen.”

Tips:

  1. wanneer u een pand gaat renoveren, zorg dan direct voor verduurzaming. Hiermee bespaart u uiteindelijk geld en doet u al een stap in huidig en toekomstig overheidsbeleid;
  2. doe goed onderzoek voordat u uw geld steekt in zonnepanelen, de huidige salderingsregeling loopt in 2023 af (onderzoek of huren en/of doorbelasting aan de huurder een optie is);
  3. loop niet voor de muziek uit, de techniek ontwikkelt zich razend snel.

Momenteel lopen er twee subsidieregelingen in Noord-Brabant, meer informatie via www.brabant.nl of  bel met de provincie via het nummer (073) 681 28 12.