Home » Nieuws » Gasvrij wonen: 'Hoe eerder, hoe beter, maar wees niet té gehaast'

Gasvrij wonen: 'Hoe eerder, hoe beter, maar wees niet té gehaast'

30 augustus 2018

Gisteren werd bekend dat er een flinke belastingverhoging op stapel staat voor gasverbruik. In april kondigde een meerderheid van de bouwbedrijven al aan dat er wat hen betreft vanaf 2019 geen nieuwbouwwoning met gas meer bij komt. En dan is er nog de kwestie in Groningen. Alternatieven zijn duidelijk de toekomst, maar waar moet je als particulier beginnen?

Gasvrij wonen

Toen hij een nieuwbouwhuis kocht waarbij een gasaansluiting in de plannen stond, begon Evert Hassink van Milieudefensie met onderhandelen. Na enig aandringen ging de projectontwikkelaar overstag: de woning werd gasloos opgeleverd. ,,We moesten wel ons best doen om het voor elkaar te krijgen, maar het is uiteindelijk voor relatief weinig geld gelukt", aldus de campagneleider Energie van de milieuorganisatie.

,,Gasvrij wonen is een goed idee. Hoe eerder, hoe beter", zegt Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Klare taal. Toch is de keus om aardgas achterwege te laten niet altijd zo simpel als bij het nieuwbouwhuis van Hassink. Bij een oudere woning heeft de bewoner immers te maken met bestaande leidingen.

Bovendien is halsoverkop overgaan op gas ook niet 
automatisch energiezuinig. ,,Als je een warmtepomp plaatst in een slecht geïsoleerd huis, kun je zelfs meer gaan verbruiken", waarschuwt Stolk.

Basisstappen

Wat meteen duidelijk wordt bij dit onderwerp, is dat voor elke situatie uitzonderingen te bedenken zijn. Een warmtepomp is duurzaam, tenzij de warmte door enkel glas 'weglekt'; de overstap naar inductiekoken is duurzaam, tenzij je daarvoor je net gekochte gasfornuis bij het grofvuil zet; een cv-ketel op gas is niet duurzaam, maar een nieuw model vroegtijdig wegdoen evenmin. Voor een appartement geldt weer iets anders dan voor een woonhuis.

,,Overgaan op alternatieven lijkt hierdoor inderdaad voor iedereen anders, maar in de basis zijn de stappen hetzelfde", verzekert Stolk. ,,En stap je op het juiste moment over op gasvrij wonen, dan levert het altijd energiebesparing en minder CO2-uitstoot op."

Wanneer is dan dat geschikte moment? ,,Gooi in ieder geval niet een nieuwe kookplaat op gas weg", zegt Stolk. ,,We raden dan toch aan om die te gebruiken tot die toe is aan vervanging. Verder begint de overstap naar gasloos met een goede isolatie. Zodra je woning goed geïsoleerd is, kun je verdergaan, en uiteindelijk een warmtepomp aanschaffen en op inductie koken."

Kosten

Voor dat zover is, komt er ook een en ander aan financiering om de hoek kijken: gratis is overstappen op een woning zonder aardgas namelijk evenmin. ,,Het kan op individueel niveau best om een hoop geld gaan", stelt Saskia Gaster van milieuorganisatie Milieudefensie. Alle aanpassingen en een warmtepomp samen kosten volgens Milieu Centraal bij een nieuwere woning tot zo'n 14.000 euro. Bij een huis uit 1970, met isolatie en dergelijke erbij en subsidies eraf, is dat zelfs rond de 30.000 euro.

Gaster ziet dan ook graag dat niet alleen burgers, maar ook de overheid stappen zet. ,,Milieudefensie pleit al tijden voor een eerlijke verdeling van de kosten onder grootverbruikers enerzijds, en gewone mensen en middenstanders met een wat minder grote portemonnee anderzijds." Momenteel zit de lobbygroep ook aan tafel om dit in het klimaat- en energieakkoord te krijgen.

Hassink ziet verder een fonds voor moeilijk te isoleren panden en een toeslag voor mensen die van een klein inkomen rondkomen als mogelijke oplossingen. Huizeneigenaren kunnen volgens hem al profiteren van huidige regelingen. ,,Een bedrag binnen de hypotheek is voor dit doel vrij gemakkelijk te krijgen", stelt hij. ,,De investering verdient zich bovendien snel terug."

Ook is de zogenoemde 'gebouwgebonden financiering', die momenteel ontwikkeld wordt, een goede optie volgens Hassink. ,,De energiebesparende investeringen worden hierbij betaald met een lening die aan de woning wordt gekoppeld. De energierekening daalt, en in plaats daarvan komt een vast maandbedrag. Bij verkoop van de woning, gaat de lening over op de nieuwe koper."

 

Creatief

Echt kant-en-klare oplossingen voor mensen die nu al aan de slag willen, zijn er niet. ,,Ik raad mensen dan ook zeker aan om creatief te zijn, nu we nog in deze transitieperiode zitten", stelt Hassink, in verwijzing naar zijn eigen aanpak bij de nieuwbouwwoning die hij kocht. ,,In het klimaatakkoord zit ook een voorstel om het gemakkelijker te maken om bouwplannen die al klaarliggen nog gasvrij te krijgen."

Stap voor stap aanpassingen doen is wat Stolk betreft in veel gevallen de beste aanpak. Strategisch momenten aangrijpen om te kiezen voor een duurzamer alternatief is volgens haar een goede aanpak. ,,Alle kansen die je aangrijpt om energiezuiniger te gaan wonen, zijn mooi meegenomen. Een verbouwing of verhuizing zijn handige momenten om je woning energiezuiniger te maken.”

Stappenplan voor een gasvrije woning

1. Check de isolatie en verbeter waar nodig
Enkel glas en dunne muren betekenen een zeer slechte isolatie, terwijl dubbel glas al een verbetering inhoudt. Woningen die na 2000 gebouwd zijn, zijn vrijwel zonder uitzondering goed geïsoleerd. Ga in dit geval door naar stap 3.

2. Neem een hybride warmtepomp 
Dit is de optie voor als je isolatie gemiddeld, maar nog niet optimaal is. Deze warmtepomp is nog niet volledig, maar bespaart wel flink energie.

3. Stap over op een inductiekookplaat
Inductie is de meest energiezuinige optie, en daarmee het beste alternatief voor het gasfornuis.

4. Isoleer optimaal
Pak alle ruimtes aan, en kijk wat je huis nog nodig heeft.

5. Neem een volledige warmtepomp (en andere apparaten zoals een zonneboiler)
Als je deze stap hebt gezet, kun je van het gas af. Wel is afhankelijk van de woning en je persoonlijke situatie welke alternatieven er nodig zijn.

Gebaseerd op het stappenplan van Milieu Centraal, dat uitgebreider op de stappen ingaat. Schakel een professional in of ga langs het Energieloket van je gemeente als je deskundige hulp zoekt.

 

Bron: Algemeen Dagblad