Home » Nieuws » "Energielabels kosten kantooreigenaren 1 miljard euro meer dan voorspeld"

"Energielabels kosten kantooreigenaren 1 miljard euro meer dan voorspeld"

21 februari 2017

architecture 1696480 1920 e1476797014885

Minister Blok kwam eerder met een cijfer van 860 miljoen euro eind november vorig jaar. Dat blijkt veel te laag ingeschat, zo oordelen experts die gespecialiseerd zijn in het duurzaam renoveren van kantoren.

De overheid wil dat kantoorgebouwen vanaf 2023 een energielabel C of hoger hebben. Wordt dat niveau niet behaald, dan mag het kantoor niet meer verhuurd worden. Volgens de minister moeten eigenaren hun investering terugverdienen uit de besparing op de energierekening. Voor kantoren op impopulaire locaties lijkt deze rekensom niet op te gaan omdat ze te weinig huur per m2 opbrengen.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekende voor Blok dat kantoren met een label G voor 57 euro per m2 kunnen worden gerenoveerd naar label C. EIB schat in op renovatiekosten van tussen de € 5 tot € 37 per m2. Zo zou het vervangen van de oude (TL) verlichting naar LED voldoende moeten zijn.

Een te lage inschatting, zo oordelen onder meer Heembouw, Royal HaskoningDHV en Verwol. Heembouw komt uit op ca. 160 euro per m2. Het plaatsen van LED kan voor 55 euro per m2. Bij oude kantoren zullen ook de plafonds eruit moeten, waarna de kostenpost al snel op 150 euro per m2. Geophy, dat gespecialiseerd is in vastgoeddata, raamt de totale investeringskosten op €2,5 mrd tot €3 mrd.

Het gevolg is dat veel vastgoedeigenaren hun portemonnee moeten trekken wil men hun kantoor nog verhuren. Nederland heeft 81 miljoen m2 aan kantoorvloer. Daarvan heeft meer dan 50 miljoen m2 een lager label dan C, blijkt uit schattingen van het EIB. Bijna 35 miljoen m2 heeft label G of F.

 Lees meer hierover bij het FD