Home » Nieuws » Ecovat slaat warmte op in enorme ondergrondse thermofles

Ecovat slaat warmte op in enorme ondergrondse thermofles

27 november 2018

Om de klimaatdoelen te halen, moet Nederland keihard aan de bak. Tijdens The Green Quest van BNR Nieuwsradio gaat Harm Edens op zoek naar de duurzaamste doeners van Nederland. Op 1 juli 2019 kiest het Green Team daarbij de winnaar.

Ecovat

Vorige week maandag was Ruud van den Bosch namens Ecovat in de uitzending. Ecovat gelooft in een toekomst met een 100% duurzaam energiesysteem. Comfortabel, betrouwbaar en betaalbaar voor de huidige generatie, zonder dat dit ten koste gaat van toekomstige generaties. Om het duurzame energiesysteem optimaal te benutten, ontwerpen en realiseren ze een intelligent energieopslagsysteem op gebiedsniveau.

Enorme thermosfles

De opwek van duurzame energie door zon en wind is weersafhankelijk. Ecovat is een systeem dat vraag en aanbod van duurzame energie met elkaar in evenwicht brengt door het overschot aan energie (warmte) in de zomerse maanden op te slaan in een warmteopslagvat. Dit vat, een soort enorme thermosfles wordt onder de grond aangelegd en kan een woonwijk van duizend woningen zes maanden van warm water voorzien.

Ruud van den Bosch geeft namens Ecovat aan: ‘Met een Ecovat-systeem op wijkniveau met zo’n duizend aangesloten woningen heb je nul gram CO2-uitstoot meer voor de rest van de levensduur. In vergelijking met aardgas: dat geeft zo’n 1.500 ton per jaar aan CO2-uitstoot.’

Bekijk hier het concept:

Bronnen: BNR, Ecovat