Home » Nieuws » BENG mogelijk wederom uitgesteld

BENG mogelijk wederom uitgesteld

07 januari 2020

Bouwend Nederland, de NVB, Aedes, Neprom en de BNA willen dat de nieuwe regels voor bijna-energieneutraal bouwen (BENG) opnieuw met een half jaar worden uitgesteld. Dat hebben ze minister Knops vorige maand in een brief laten weten.

Wederom zijn de regels voor bijna-energieneutraal bouwen, beter bekend als de BENG, voer voor discussie. Het is de bedoeling dat de BENG 1 juli 2020 ingaat. Eigenlijk zouden de regels begin 2020 al van kracht worden.

Software nog niet gereed

Maar volgens de partijen van het zogeheten Lente-Akkoord is de software, waarmee je kunt berekenen of een nieuw huis of gebouw straks aan de nieuwe eisen voldoet, nog steeds niet gereed. Dat betekent dat architecten en bouwers onvoldoende tijd hebben om te oefenen met de nieuwe rekenregels die voor eens en altijd afrekenen met de vertrouwde, maar ook gehekelde EPC.

Het is de bedoeling dat de BENG 1 juli 2020 ingaat. Maar als het aan het Lente-Akkoord ligt, wordt die invoeringsdatum opgeschoven naar 1 januari 2021. Of minister Knops dat gaat doen, is nog onduidelijk, maar ligt wel in de lijn der verwachting.

Uitstel mogelijk

“Recent hebben wij van softwareleveranciers gehoord dat er vertraging is opgelopen in de ontwikkeling van de software om de BENG te berekenen. Ook is er een verzoek vanuit marktpartijen gekomen om BENG om die reden uit te stellen. Dit verzoek hebben wij in beraad en wij hopen zo spoedig mogelijk een beslissing te nemen en de betrokkenen daarover te informeren”, reageert een woordvoerder van minister Knops.

Zoals eerder aangegeven zou het niet de eerste keer zijn dat de BENG wordt uitgesteld. Eigenlijk zouden de regels begin 2020 al van kracht worden maar ook toen gooiden problemen met de software roet in het eten.

 

Bron: Cobouw

Foto: Flickr / Nanda Sluijsmans