Home » Nieuws » Amsterdams Duurzaamheidsfonds geeft tot 500.000 euro laagrentende lening

Amsterdams Duurzaamheidsfonds geeft tot 500.000 euro laagrentende lening

25 juli 2017

In het tweede kwartaal van 2017 is er door het gemeentelijke Duurzaamheidsfonds in totaal voor €2,1 miljoen aan leningen verstrekt voor twaalf projecten. Hiermee wordt de CO2-uitstoot van het elektriciteitsverbruik van ruim 2.800 huishoudens gecompenseerd.

Duurzaamheidsfonds

De gemeente verstrekt financiering tegen een relatief lage rente om duurzame projecten in de stad los te trekken. De doelgroepen van het fonds zijn: bedrijven, maatschappelijke instellingen, energiecoöperaties, VvE's of bewonersgroepen. De financieringsrente bedraagt tussen de 1,5 en 2%, verstrekt door de gemeente Amsterdam.
Het fonds is in 2015 gestart met 40 miljoen euro als startvermogen.

Voorbeeldprojecten: het plaatsen van zonnepanelen op daken, het installeren van warmte-koude Opslag, gebouwen verduurzamen door energiebesparing of bijvoorbeeld het hergebruik van grondstoffen. Het Duurzaamheidsfonds verstrekt geen leningen aan individuele bewoners, de Amsterdamse Energielening doet dat wel.

Rente

De leningen worden verstrekt tegen 2% rente en een maximale looptijd van maximaal 15 jaar. Als een project voor een 33% of meer gefinancierd wordt met eigen geld of cofinanciering, komt het project in aanmerking voor een rentekorting van maximaal 0,5%. In dat geval is het rentepercentage dus slechts 1,5%.

Een van de voorwaarden

Per te lenen euro moet het project tenminste 350 gram CO2-besparing per jaar realiseren. De leningen worden alleen verstrekt voor duurzaamheidsprojecten waarvan de financiële opbrengsten en/of besparingen voldoende zijn om de rente en aflossing te betalen. Het Duurzaamheidsfonds verstrekt geen lening voor de algemene bedrijfsfinanciering (primaire bedrijfsactiviteiten).

Financieringsvraag

Amsterdamse duurzaamheidsprojecten met een financieringsvraag tussen €10.000 en €200.000, kunnen doorlopend een aanvraag voor een lening bij het Duurzaamheidsfonds indienen. Alle projecten die voldoen aan de minimale eisen komen in aanmerking voor financiering.

De tender voor projecten tussen de €200.000 en €500.000 is onlangs, 22 mei 2017, gesloten.

Projecten met een financieringsvraag van meer dan €500.000 kunnen terecht bij het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF).

Vragen / meer informatie

Meer informatie over het Duurzaamheidsfonds. Kijk voor vragen over het Duurzaamheidsfonds tussen de veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Bron: Vastgoedjournaal / Gemeente Amsterdam

Foto: voetbalclub Zeeburgia